Toer Salema naar Aljezur

Van Salema via Figuera, Raposiera naar Vila do Bispo. Daar de borden volgen Aljezur.
Deze weg gaat door een natuurgebied en heeft soms betere, soms minder geplaveide wegen naar de kust, de westkust dus die aanmerkelijk wilder is dan de zuidkust. Al de weggetjes leiden naar echt spectaculaire verschillende wilde taferelen.
In ieder geval is Praia Castelejo met aanpalende Praia’s (stranden) Agiua, Cordama, Barriga aan te bevelen. Weer een paar kilometer verder opnieuw even het bordje Carapeteira volgen en daar aangekomen het bordje Praia volgen. Boven op de rotsen aangekomen gewoon de ‘weg’ blijven volgen (rechts aanhouden) Na enkele kilometers tref je oude en rommelige hutjes aan waar kippen, eenden, honden en katten door elkaar lopen
Er staat ook een bordje ‘restaurant’ Nie schrikken maar gewoon naar binnen gaan want de lokatie is uniek en “De Drie Gezusters” serveren altijd verse vis.
Je kunt ook alleen maar wat drinken of alleen maar wat rondkijken. Als je daar klaar bent, terug naar de weg en weer verder naar Aljezur. Als je bij de “De Drie Gezusters”niet gegeten hebt, komt er verderop, vlak voor Aljezur aan de linkerkant van de weg een soort Oostenrijkse blokhut genaamd “Chez André” Ook daar kun je prima lunchen het is een super eenvoudig restaurant van een Duitser die elke dag een standaard maaltijd maakt, eten wat de pot schaft.
Wij hadden een keer: inktvisgoulash en dat was een ontdekking.
De enige bezienswaardigheid in Aljezur is een ruïne op eenzame hoogte. Bij ons zou het een bezienswaardigheid zijn waar je voor moet betalen, hier kom je geen mens tegen. Er zijn diverse wegen terug, allemaal met mooie uitzichten, in heuvelachtige Monchiquegebied.
De ruine is een Moors fort dat met een aardbeving in de 12e eeuw grotendeels verwoest is. De plaats Aljezur is alleen maar bekend om de malariamug die hier in een grijs verleden dood en verderf gezaaid zou hebben. Er is een gezegde: “Quem ir ao ceu, va primeiro a Aljezer” (vert: Als je naar de hemel wil gaan, ga dan eerst naar Aljezur).
Vanuit Aljezur is er een prachtig zilverwit strand ’Arrifana’In Aljezur Aan de Rua 25 de Abril no 75 is een Marokkaans souvenierwinkel, gerund door Saida Hanine die in Nederland gewoond heeft en graag Nederlands spreekt. Een kilometer of 7 verder is het plaatsje Odexeice met een gerestaureerde windmolen Beheerd door Alexandre Candias Rosa. Toegang gratis. Molen maalt mais.
Salema
Vale do Bispo
Carrapateira
Aljezur
Odexeice
Lagos
Salema

 

 

aljezur

aljezur